Ključni koraci za osnivanje DOO u Srbiji

Osnivanje društva s ograničenom odgovornošću (DOO) je često prvi korak za preduzetnike i poslovne ljude koji žele da započnu sopstveni biznis u Srbiji. DOO je popularan oblik pravne strukture zbog svoje fleksibilnosti, jednostavnosti vođenja i ograničene odgovornosti vlasnika. U ovom članku ćemo vam predstaviti ključne korake za osnivanje DOO u Srbiji i pružiti vam osnovne informacije o pravnim zahtevima.

1. Definisanje poslovne ideje:

Pre nego što započnete proces osnivanja DOO, važno je jasno definisati poslovnu ideju i ciljeve vašeg preduzeća. Razmislite o vrsti delatnosti kojom želite da se bavite, istražite tržište i procenite potencijalnu konkurenciju. Ovo će vam pomoći da formulišete poslovni plan i strategiju.

2. Registracija firme:

Prvi korak u osnivanju DOO u Srbiji je registracija firme kod Agencije za privredne registre (APR). Morate izabrati naziv firme koji je jedinstven i koji nije već registrovan. Takođe, potrebno je da imate sedište firme, odnosno adrese poslovnog prostora. Za registraciju je potrebno podneti tačno definisanu dokumentaciju.

3. Osnivački akt i statut:

Osnivački akt je osnovni dokument koji definiše pravni okvir vašeg DOO-a. U osnivačkom aktu morate navesti ime firme, delatnost kojom se firma bavi, osnivače, visinu osnovnog kapitala, strukturu vlasništva i druge bitne informacije. Takođe, moguće je izraditi statut društva koji reguliše unutrašnje poslovanje i odnose.

4. Osnivački kapital:

U Srbiji, minimalni osnovni kapital za osnivanje DOO-a je propisan zakonom i iznosi 100 dinara. Međutim, osnivači DOO-a imaju mogućnost da sami odrede veći iznos kapitala, ukoliko je to potrebno za finansiranje poslovanja. Osnivački kapital mora biti uplaćen na račun DOO nakon registracije u APR-u.

5. Porezi i doprinosi:

Prilikom osnivanja DOO-a, potrebno je registovati se kao obveznik poreza na dobit, a po izboru i obveznik poreza na dodatu vrednost (PDV).

6. Bankovni račun i poslovni računi:

Nakon uspešne registracije, morate da otvorite poslovni račun u banci koji će biti namenjen za transakcije i uplate u vezi sa vašim poslovanjem.

7. Registracija radnika:

Ako planirate zaposliti radnike, morate ih prijaviti kod nadležnih institucija preko CROSO. To uključuje prijavu radnika na obavezno socijalno osiguranje i zakonski propisane procedure za zapošljavanje.

Zaključak:

Osnivanje DOO-a u Srbiji zahteva pridržavanje određenih koraka i pravnih postupaka. Ovaj članak je pružio pregled ključnih koraka u procesu osnivanja DOO-a, uključujući registraciju firme, definisanje osnivačkog akta, uplatu osnovnog kapitala, poreze i doprinose, otvaranje bankovnog računa i registraciju radnika. Konsultacija s profesionalcima poput advokata ili računovođe može biti od velike pomoći u ovom procesu kako biste se uverili da ispunjavate sve pravne zahteve i postupate u skladu sa zakonima i propisima.

Kreston Edukacije

Kreston Aplikacije

Kreston Learning

Kreston Learning

Kreston Edukacije

Kreston Aplikacije